Glycol

Voordelig Glycol antivries kopen?

Ethyleenglycol of propyleenglycol wordt doorgaans gebruikt voor leidingen die blootgesteld worden aan temperaturen rond of onder het vriespunt. In tegenstelling tot water zet glycol niet uit bij temperaturen onder het vriespunt.

Glycol

Show Filters

Toont alle 8 resultaten

Toont alle 8 resultaten

Waar wordt glycol voor gebruikt?

Glycolen zijn synthetische vloeibare chemicaliën die kunstmatig worden gemaakt uit aardolie en aardgas. Ze worden toegepast in diverse huishoudelijke producten, zoals polyesterweefsel, plastic flessen en motorkoelmiddelen. Daarnaast wordt glycol gebruikt als warmtegeleidende vloeistoffen met vorstbeveiliging (antivries) in verschillende industriële toepassingen.

Ethyleenglycol en Propyleenglycol

Er zijn twee belangrijke verschillen tussen ethyleenglycol en propyleenglycol, beide kleur- en reukloze vloeistoffen:

  1. Toxiciteit: Ethyleenglycol staat bekend als giftig voor mens en dier, terwijl propyleenglycol als non-toxisch wordt beschouwd. Dit maakt ethyleenglycol ongeschikt voor toepassingen in sectoren zoals de voedingsindustrie.
  2. Viscositeit: Propyleenglycol wordt bij lagere temperaturen meer viskeus (stroperig) dan ethyleenglycol. Dit kan invloed hebben op de snelheid van warmte-uitwisseling en vereist mogelijk meer pompkracht voor het gebruik ervan.

Voor het kiezen tussen ethyleenglycol en propyleenglycol dient rekening gehouden te worden met de specifieke toepassing en eisen van de installatie. Ethyleenglycol wordt vaak gebruikt als koelvloeistof vanwege de lagere kosten, terwijl propyleenglycol wordt aanbevolen voor processen bij lage temperaturen of waar viscositeit een rol speelt.