egaliseren-vloerverwarming-banner

Egaliseren kun je leren! Zo werk je je vloer mooi strak af

In ons vorige blog vertelden we je uitgebreid over het dichten van vloerverwarmingsgleuven met reparatiemortel. We eindigden daarin met een kleine cliffhanger, want hoewel alles er mooi vlak uitziet, moet je toch echt nóg een stap zetten om je vloer af te werken. Dit doe je door alles te egaliseren over de vloerverwarming. Hoe dat werkt? Wij leggen het je graag uit.

Aan de hand van de stappen in ons vorige blog heb je als het goed is de vloerverwarmingsgleuven netjes dichtgesmeerd. Het ziet er vast en zeker hartstikke strak uit, maar helaas is het nog niet glad genoeg om er ook echt een vloer overheen te kunnen leggen. Om dat wél te kunnen doen, is het belangrijk om je vloer met vloerverwarming te egaliseren. Aan de hand van deze stappen moet dat helemaal lukken!

1. Egaline calculator

Er zijn nogal wat verschillende merken egalines (Eurocol, Omnicol, of Uzin) en ook meerdere soorten, dus wij kunnen ons voorstellen dat je niet precies weet welk product het beste is voor jouw situatie en hoeveel je daarvan moet inslaan. Ook wij kunnen daar geen eenduidig antwoord op geven, want dit hangt af van verschillende zaken. Bijvoorbeeld het type ondergrond en de grootte van jouw ruimte.

Lichte paniek? Geen zorgen, want wij hebben het je met onze egaline calculator héél makkelijk gemaakt. Vul in deze tool je type ondergrond in, geef aan hoeveel millimeter je wilt egaliseren (wij adviseren minimaal 4 mm) en het aantal vierkante meters. De tool laat je vervolgens meteen zien welke egaline voor jouw situatie geschikt is én hoeveel je precies moet aanschaffen. Extra handig: je krijgt ook te zien met welke keuzes je het goedkoopste uit bent. Heerlijk, toch?

2. Voorstrijken

Alle spullen ingeslagen? Perfect! Als je de tool hebt gevolgd, zal je gezien hebben dat je naast egaline ook voorstrijkmiddel nodig bent. Je kunt daarvoor verschillende middelen gebruiken, bijvoorbeeld de Eurocol 044Uzin PE 360 of de Omnicol FP10. Met een vachtroller zorg je ervoor dat je hele vloer nauwkeurig en goed bedekt in de voorstrijk komt te staan. Laat dit vervolgens drogen. De exacte droogtijd verschilt per middel, dus kijk vooral even op de verpakking hoe lang je precies moet wachten.

3. Mengen en mixen

Zodra je voorstrijkmiddel bijna droog is, kun je gaan beginnen met het mengen en mixen van de egaline! Kijk op de verpakking goed hoeveel water je moet toevoegen en giet dit samen met de egaline in een mengemmer van 30 liter. Daar past precies één zak in. Met behulp van een egaline mixer mix je ’t geheel tot alles klontvrij is. Vervolgens wacht je een minuut en zul je zien dat er allemaal belletjes ontstaan. Deze belletjes mix je er heel zachtjes uit.

4. Egaliseren

Alles staat klaar om te egaliseren! We raden je aan om dit met twee personen te doen. Eentje die brengt de egaline aan, terwijl de ander tegelijkertijd weer een nieuwe zak klaarmaakt. Zo kun je altijd lekker doorwerken. Let wel op, want het egaliseren kun je maar één keer goed doen, dus dit werk komt behoorlijk nauwkeurig. Hoe je dit doet? Het aanbrengen van de egaline doe je met een egaliseerrakel. Met een prikroller zorg je vervolgens voor een perfecte afwerking, want hiermee verwijder je alle nog aanwezige luchtbelletjes. Gebruik spijkerschoenen om geen schade aan te brengen aan je vers aangebrachte egaline.  

En dan? Ben je écht klaar? Zeker! Nadat je de egaline hebt laten drogen – ook hier geldt: check de droogtijd op de verpakking – kun je eindelijk je langverwachte vloer gaan leggen! Als je van plan bent om voor PVC te gaan, ben je nog wel PVC lijm en een lijmkam nodig. De PVC lijm hebben we van Eurocol en van Uzin in zowel 14 kg als 6 kg.

Veelgestelde vragen

Is egaliseren van vloerverwarming noodzakelijk?

Het egaliseren van je dekvloer is in sommige gevallen echt noodzakelijk. Dit geldt bijvoorbeeld voor verlijmde PVC vloeren. Een strook PVC is slechts 2 tot 2,5 mm dik. Als je de vloer niet egaliseert, zullen alle kuiltjes, deukjes, korrels en andere oneffenheden in je dekvloer uiteindelijk zichtbaar worden door het PVC heen. Bovendien zorgt egaline ervoor dat de PVC lijm beter hecht. Egaliseren is dus echt essentieel bij een verlijmde PVC vloer. Maar ook bij een klik PVC vloer of een parketvloer kan het nodig zijn.

Dus het egaliseren van je vloer met vloerverwarming is “noodzakelijk”, omdat:

  • Het zorgt voor een betere hechting van o.a. PVC lijmen.
  • Het voorkomt oneffenheden van je vloer op langer termijn.

Hoe dik mag een laag egaline zijn?

Egaline kan erg dun aangebracht worden afhankelijk van het merk wat je gebruikt. De meeste merken kunnen al met een laagdikte van 2 mm werken en soms al vanaf een laagdikte van 1 mm! Een laagdikte van 1 mm wordt daarentegen niet aangeraden, omdat dit gauw voor scheuren zorgt op het moment dat de laag opgedroogd is. 

De egaline laag mag in de meeste gevallen maximaal 30 – 40 mm dik zijn. Dit is ook weer afhankelijk van het gebruikte merk. De minimale en maximale laagdiktes staan ook altijd op de verpakking vermeld mocht je er niet zeker van zijn.

Hoelang moet egaline drogen?

Wij adviseren om minimaal een laag van 4 mm egaline aan te brengen en daarbij raden wij een droogtijd van minimaal 24 uur aan voor de egaline. Daarna kan je de vloer zonder zorgen belasten. De geëgaliseerde vloer is echter in de meeste gevallen eerder beloopbaar, maar we raden aan dit niet te doen als het niet nodig is of maak gebruik van spijkerschoenen. Om vooraf meer zekerheid te hebben over de droogtijd van de egaline, kan je zelf de droogtijd berekenen. Vaak staat op de verpakking hoe dit moet. Na 24 uur is de vloer volledig uitgehard en dus belastbaar (houd er rekening mee dat dit ook afhankelijk is van omgevingsfactoren).

Hoeveel m² kun je egaliseren met één zak egaline?

Wij gaan bij het egaliseren van vloerverwarming qua verbruik uit van ongeveer 1,5 kg/m² per mm laagdikte egaline. Dit betekent dat een zak eurocol 960 van 23 kg bijvoorbeeld bij een laagdikte van 4 mm ongeveer ~3,8 m² kan dekken. Mocht je direct willen inzien hoeveel egaline- en voorstrijkmiddelen nodig hebt? Dan kan je gebruik maken van de egaline calculator. Wil je het berekenen voor een specifiek merk? Dan kan je op één van de volgende merken klikken: EurocolOmnicol of Uzin.

Om zelf te berekenen hoeveel egaline je nodig hebt kan je de volgende berekening maken:

Aantal m² per zak = Aantal kg in een zak / verbruik / laagdikte
Aantal zakken = Aantal m² Aantal m² per zak

Voorbeeld:

Aantal m² per zak = 23 kg 1,5 kg/m² 4 mm
Aantal m² per zak = ~3,8 m²

Aantal zakken = 120 m² ~3,8 m²
Aantal zakken = ~31,3 zakken
Aantal zakken = 32 zakken

Gratis verzending

Voor alle bestellingen boven € 100,-

Niet goed? Geld terug!

30 dagen garantie op jouw bestelling

Voor 14:00 besteld

Vandaag nog verzonden

100% veilige betalingen

Via iDEAL, Paypal en Creditcard

De waardering van online-vloerverwarming.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 385 reviews.